Bijtelling in 2016

Per oktober jl. zijn de bijtellingsregels van staatssecretaris Eric Wiebes voor 2016 vastgesteld door de Tweede Kamer. Er is daarbij flink geleund op het zogenaamde Autoplan van de branche (BOVAG, RAI Vereniging, VNA, ANWB, VNO, MKB Nederland, Natuur Milieu, Milieudefensie). Dit plan is vrijwel integraal overgenomen.

Rijden met benzine betekent hoge bijtelling

U bent als leaserijder in 2016 altijd bijtelling kwijt. Rijdt u met een volledig elektrische auto? Dan heeft u een bijtelling van 4%. Heeft u een druppel benzine nodig om u te vervoeren? Dan zit u al direct op een hoger bijtellingstarief. Dit kan uiteenlopen van 15% tot 21% of 25% bijtelling.

CO2-uitstoot Bijtellingstarief per 1/1/2016 Type auto
0 gr/km 4% Het laagste tarief van 4% is alleen nog beschikbaar voor volledig ofwel 100% elektrisch aangedreven auto’s, met een CO2-uitstoot van 0. Dus niet meer voor hybride auto’s (!).
1 t/m 50 gr/km 15% Auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gr/km, hetgeen neerkomt op de huidige generatie hybride auto’s. Betaalde u in 2015 nog 7%, nu is dit 15%.
51 t/m 106 gr/km 21% De voorheen energiezuinige 14 en 20% modellen komen nu allemaal in het 21%-tarief.
107 gr/km en meer 25% De meeste auto’s zullen in het reguliere bijtellingstarief van 25% vallen.

In eerdere jaren kon met een auto met lage C02-uitstoot nog weleens een lage bijtelling worden behaald. Zo werden zuinige benzine-auto’s gestimuleerd. Maar dat is niet meer aan de orde; alleen met elektrisch rijden kan een laag bijtellingstarief worden behaald.

Elektrische leaseauto bij grotere woonwerkafstand

Er zijn veel werknemers die meer dan 30 kilometer van hun werk wonen. Wordt hen ook gegund om elektrisch te rijden? Diverse leasemaatschappijen keuren elektrisch rijden af als je meer dan 30 km van je werk woont. Dit betekent dat leaserijders die niet dichtbij hun werk / standplaats wonen, niet in de gelegenheid worden gesteld om elektrisch te rijden en in aanmerking te komen voor een lage bijtelling. Dit lijkt oneerlijk, en komt nog nauwelijks aan bod in de publieke discussie.
Geef uw mening!

Wat is uw mening hierover? Geef deze hieronder aan, dan plaatsen wij deze.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Exit mobile version