Gestaffelde bijtelling

Het blijft gissen wat de overheid met de leaserijder in petto heeft. Was er eerst een totale bijtelling als je een leaseauto hebt, inmiddels zijn er weer verzachtende maatregelen getroffen. En nu had staatssecretaris Frans Weekers weer een oprisping; ‘de fiscale bijtelling van een leaseauto moet afhankelijk worden van het daadwerkelijk gereden aantal privékilometers’. Dit is in feite een gestaffelde bijtelling. Waar hebben we dit eerder gehoord? Precies, dit systeem hebben we 10 jaar geleden juist afgeschaft!

Op zich heeft de heer Weekers een punt. Maar het systeem is toendertijd niet voor niets afgeschaft, en vereenvoudigd. Er waren allerlei goede redenen om te stoppen, waarvan de belangrijkste was dat de controle en toezicht ondoenlijk was. Er kon flink verschreven worden met de prive-kilometers, en de administratieplicht was niet altijd duidelijk, waardoor enige mate van rechtsongelijkheid ontstond.

En nog belangrijker; dit is al de vijfde koerswijziging die de overheid in een jaar doet met betrekking de leaserijder! Van tenminste nog de overheid zou je toch mogen verwachten dat deze betrouwbaar en op lange termijn handelt. We wachten het af …

Leave a Comment

Your email address will not be published.