Toename elektrische auto als leaseauto

Alles over de toename van de elektrische auto op de Nederlandse wegen in 2019

Het aantal volledig elektrische auto’s is sterk toegenomen in 2019, zo blijkt uit het rapport van de RVO. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zag het aantal stekkerauto’s flink toenemen, maar de hybride verliest opnieuw terrein. Op 31 december 2019 waren meer dan 200.000 auto’s met een stekker in het verkeer in Nederland. Ruim 107.000 van deze modellen waren volledig elektrisch, waarvan er net geen 96.000 een plug-in hybride waren. De laatste variant wordt steeds minder gezien als groene optie en veel van de voordelen zijn inmiddels ingetrokken. Hiermee is de volledig elektrische auto de betere keuze en heeft deze sinds december 2019 ook de overhand op het Nederlands straatbeeld.

Eindejaar sprint met een flinke omvang

Een rapport over een heel jaar geeft uiteraard een vertekend beeld. Dat blijkt duidelijk wanneer u kijkt naar de maand december. In die maand werden 17.000 volledig elektrische auto’s meer verkocht dan dezelfde periode in 2018. De plug-in hybride verloor hier duidelijk terrein: de verkoopcijfers waren namelijk 565 lager dan in december 2018.

Elektrisch rijden zit in een stroomversnelling. Niet alleen omdat er veel meer modellen zijn (ook met lagere instapprijzen), maar ook omdat de occasionmarkt opengebarsten is en het laden van de EV steeds makkelijker wordt.

Op naar volledig elektrisch in de toekomst

De fiscale voordelen van de hybride zijn al verdwenen in 2017 in Nederland. De Nederlandse overheid is trots op het feit dat ons kikkerlandje voorloopt op het gebied van duurzame mobiliteit en investeert veel in het verbeteren van de infrastructuur voor de auto zonder enig gebruik van fossiele brandstoffen. Daarmee wordt de volledig elektrische auto de auto van de toekomst; en het enige type waar nog belastingvoordelen aan verbonden zullen worden tot minstens 2025. De trend die in 2019 voortgezet is, zal dus ook in 2020 gewoon door blijven gaan in de autobranche, waar stroom de nieuwe standaard geworden is.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Exit mobile version